събота, 16 януари 2010 г.

Проклятието на фараона или интригите на мафията

Преди 85 години експедиция, начело с английския археолог Хауьрд Картьр, разпечатала тайната врата към съкровищницата на фараона Тутанкамон. Това се превърна в най-голямото археологическо откритие на XX век.

Преди десет години обаче пресата гръмна със скандалната новина, че не е имало никакво откритие, а всички артефакти са изработени от съвременни египетски бижутери. Най-голямата афера на столетието била извършена под покровителството на египетското правителство с цел привличане на туристи в страната.

В полза на тази версия "разобличи-телите" предлагали мистичната история за проклятието на фараона. Да припомним, че нещастията започнали скоро след сензационното откриване на гробницата на Тутанкамон, като един след друг починали лорд Карнарвън - спонсор на експедицията, фотографът и лекарят, направил рентгеновите снимки на мумията на фараона, Артър Мейс, взел участие в отварянето на погребалната камера, съпругата на Карнарвън лейди Алмина и съпругата на Картър, както и секретарят му Ричард Бетел...

Разкопките завършили през 1929 г., а Картър починал през 1939-а, като бил последният жив от тридесетчленната си експедиция. Този факт станал главна улика на "разобличители-те", тъй като според тях Картър заедно с проправителствената египетска мафия планомерно ликвидирал всички участници, които знаели и не се съгласили да мълчат за фалшификацията.

Би ли могло това велико историческо откритие да се окаже криминално дело? Според доктора по изкуствознание от Санкт Петербург проф. Андрей Пунин тази версия е абсолютно несъстоятелна. Ако "хитрият и коварен" Картър е намислил да подправи находките, направени от злато, сребро, метеоритно желязо, слонова кост, инкрустирана с дърво, скъпоценни камъни, то на евентуалните нелегални бижутери не биха стигнали пет години работа. Но важно е и друго: никакви изкусни майстори не са в състотние да създадат нов пласт от великата култура. В погребалния арсенал на Тутанкамон има много нови за изкуството на XVIII династия на фараоните вещи, но те са органически свързани както с предишната епоха - на слънцепок-лонника Ехнатон, така и с последващата XIX династия.

Има и други аргументи. Известно е, че в отварянето на предната и на погребалната зала в гробницата на Тутанкамон са участвали журналист от английския "Таймс", радио- и фото-кореспонденти, кинохроникьори, цяла свита хроникьори, текстолози, химици, лаборанти... Следователно мафията би трябвало да ликвидира всички тези хора.

Половин век след експедицията на Карнарвън и Картър мълвата за отмъщението на безсмъртния цар на Египет отново запълнила сензационните рубрики на пресата.

През 1972 г. съкровищата от гробницата на Тутанкамон били изложени в Лондон. Пилотът и бордовият инженер на военния самолет, превозващ музейните ценности от Египет, починали от сърдечен удар. Пострадали и други членове на екипажа: един си счупил крака, на друг му изгоряла къщата, единствената намираща се на борда жена се разболяла тежко и се развела с мъжа си...

Лейтенантът от полицията от Сан Франциско Джордж Лебраш охранявал експозицията със съкровищата на Тутанкамон на изложба в САЩ, която се провела през 1978 година. Постът на Лебраш бил точно срещу златната маска на египетския цар. След година полицаят бил поразен от паралич. А след още няколко години Лебраш подал иск в съда в Сан Франциско за възмездяване на нанесените му щети. Той твърдял, че причината за неговото заболяване и загуба на трудоспособността му е проклятието на фараона...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи